Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti NA PREMIJERI FILMA O ANTUNU KIKAŠU BROJNI UGLEDNICI
NA PREMIJERI FILMA O ANTUNU KIKAŠU BROJNI UGLEDNICI
Četvrtak, 03. studenog 2016.

kikas film 1a

U organizaciji Matice hrvatske Mostar, u hotelu Mepas održana je hercegovačka premijera filma Jakova Sedlara „Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antuna Kikaša iz 1991.“ o hrvatskom iseljeniku iz Kanade, kojega je 1991. godine uhitila JNA nakon što je sletio na aerodrom Pleso u Zagrebu, s oružjem namijenjenim obrani Hrvatske.Film iznosi detalje njegove domoljubne misije, a oružje je bilo svojevrstan dar Hrvatske zajednice Toronta MUP-u i Zboru narodne garde Republike Hrvatske.
Kad se u ljeto 1991. godine u Hrvatskoj počeo osjećati miris rata, Kikaš je odlučio pomoći domovini i svome narodu, koji se nije imao čime braniti od agresora.

Uz novčanu pomoć Hrvatske zajednice Toronta, stavljajući život na kocku, zrakoplovom iz Južnoafričke Republike Boeing 707 dopremio je oružje u zagrebačku zračnu luku, koje je bivša jugoarmija prisilno zaplijenila. Njega su pod torturom odveli u vojni zatvor u Beograd, gdje je tri mjeseca odležao u samici, da bi nakon toga bio razmijenjen za uhićenoga generala JNA Milana Aksentijevića.

Neke od njegovih pjesama motivirane su upravo tim zbivanjima.
Premijeri su nazočile brojne poznate osobe iz političkog, društvenog i javnog života Hrvata u BiH. U filmu kanadske produkcije Kikaša igra Andrej Dojkić, a trgovca slavni američki glumac Armand Assante.

Inače, Anton Kikaš je građevinski poduzetnik i pjesnik te jedan od najuglednijih Hrvata u Kanadi, gdje je bio proglašen i za osobu godine.
Film je, nakon Mostara, prikazan i u Širokom Brijegu i Međugorju.

kikas film 1

kikas film 2

kikas film

kikas film

kikas film

kikas film

kikas film

kikas film

kikas film

kikas film

kikas film

kikas film

Foto: Stojan Lasić

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP