Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti 50. obljetnica potpisivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika
50. obljetnica potpisivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika
Utorak, 14. ožujka 2017.

Ove godine navršava se 50. obljetnica objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. Sastavljena je 9. ožujka 1967. godine u Matici hrvatskoj, a objavljena u tjedniku „Telegram“, 17. ožujka 1967.

To je, zapravo, proglas koji su 1967. objavili hrvatski jezikoslovci, nezadovoljni objavljenim rječnicima i pravopisima, u kojima se jezik, u skladu s Novosadskim dogovorom, nazivao – hrvatskosrpskim.


Tekst Deklaracije napisan je u povjerenstvu Upravnog odbora Matice hrvatske, a činilo ga je sedam članova: Miroslav Brandt, Dalibor Brozović, Radoslav Katičić, Tomislav Ladan, Slavko Mihalić, Slavko Pavešić i sedmi član – Vlatko Pavletić, tadašnji predsjednik Društva hrvatskih književnika i urednik Matičinih izdanja.
Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika prihvatila je većina hrvatskih kulturnih i znanstvenih ustanova, potpisalo je njih 18, te veći broj javnih i kulturnih djelatnika.

Potpisnici su, između ostalih: Matica hrvatska, Društvo književnika Hrvatske, Hrvatsko filološko društvo, Institut za jezik Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Deklaracijom se zahtijeva ravnopravan položaj hrvatskoga jezika u jugoslavenskoj federaciji, slobodno oblikovanje hrvatskog jezikau skladu s hrvatskom tradicijom te puna afirmacija hrvatskoga jezika u svim sferama života.
Komunističke vlasti su je osudile, a mnogi njezini potpisnici – sankcionirani.

No, unatoč tomu, veliku je ulogu za Deklaraciju odigrao Miroslav Krleža – iskoristio je ugledni položaj unutar Komunističke partije i osobno prijateljstvo s Josipom Brozom Titom za zaštitu samobitnosti hrvatskog jezika: bez Krležine bi zaštite Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika bila teško ostvariva zamisao.

deklaracija 2

Izvori: www.enciklopedija.hr, www.matica.hr, Wikipedia 
LINK

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP