Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti USUSRET 19. MOSTARSKOM PROLJEĆU: Otvaranje uz Gavranove „Parove“, završnica uz tamburaše i Jacquesa Houdeka
USUSRET 19. MOSTARSKOM PROLJEĆU: Otvaranje uz Gavranove „Parove“, završnica uz tamburaše i Jacquesa Houdeka
Petak, 17. ožujka 2017.
otvaranje najava 1a„Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće iznimna je manifestacija Matičina ogranka iz Mostara koja jača povjerenje u kulturu u najboljim Matičinim tradicijama. Promišljeno odabrani sadržaji uvijek su iznova u službi izgradnje hrvatskoga nacionalnoga identiteta  na način koji zbližava ljude i narode i koji omogućava da se ljudi  međusobno daruju svojim raznolikim darovitostima i tako uljepšavaju i oplemenjuju svoju svagdašnjicu.

Čestitam i zahvaljujem onima koji su manifestaciju zamislili i  provode je tako uspješno već gotovo dva desetljeća, jačajući ugled Matice hrvatske i povjerenje u nju“. Ovako je predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović čestitao mostarskom Ogranku još jedno Proljeće umjetnosti i kulture, koje otvara svoja vrata u utorak, 21. ožujka, i to devetnaestu godinu zaredom. Na večeri otvaranja publika će moći uživati u odličnoj predstavi Mire Gavrana – „Parovi“, u izvedbi Teatra Gavran i u režiji Roberta Raponje.

Neosporno je da je manifestacija koja je od 2009. godine punopravni član Saveza europskih festivala, postala svojevrsni kulturni i turistički brand grada na Neretvi, koji valja itekako njegovati i održavati, u susret idućoj godini i proslavi okrugle, 20. obljetnice.

Svečano otvaranje planirano je za utorak, 21. ožujka, u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, a svečanost će izravno prenositi BHRT pod uredničkom palicom Dževdeta Tuzlića. Upravo je Tuzlić jedan od tri ovogodišnja laureata – dobitnika Kristalne Matice i Velike povelje s imenom maestra Vjekoslava Šuteja, koju Predsjedništvo Matice hrvatske Mostar dodjeljuje zaslužim pojedincima i ustanovama koji svojom potporom i marom, već godina, a na najbolji način skrbe o Mostarskom proljeću.

Uz Tuzlića, priznanja će dobiti i državni tajnik Zvonko Milas iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja.
Inače, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH visoki je pokrovitelj ovogodišnjeg Mostarskog proljeća, a Milas kaže:
„U gradu mostova, Mostarsko proljeće svake godine iznova, gradi još jedan – onaj najljepši – koji povezuje narode, kulture i ljude. Stoga smo ponosni jer je doprinos ovoj vrijednoj manifestaciji dala i Vlada Republike Hrvatske putem natječaja za financiranje programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH“.

Župan Zlatko Ževrnja, baš kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, osvjedočeni su prijatelji Dana Matice u Mostaru. Zahvaljujući njima, ove će godine na Mostarskom proljeću gostovati dvije kultne operete – „Mala Floramye“ u izvedbi HNK Split te „Kneginja čardaša“, u izvedbi zagrebačke Komedije.

Pokrovitelj večeri otvaranja je i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije i njezin predsjednik dr. Nevenko Herceg koji ističe:
„Iznimno mi je drago što će grad Mostar i Hercegovačko-neretvanska županija i ove godine procvjetati bojama Mostarskog proljeća – nadaleko prepoznate kulturne manifestacije u sklopu koje se predstavljaju vrhunski kazališni, glazbeni i likovni umjetnici i programi. Vlada HN županije od samih početaka podupirala je organiziranje Dana Matice hrvatske u Mostaru, prepoznajući njihovu iznimnu umjetničku i kulturnu vrijednost“.

Mostarsko proljeće 2017. kojemu je generalni sponzor HT ERONET, otvorit će gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, a tijekom večeri obratit će se predsjednica Matice prof. dr. Ljerka Ostojić i predsjednik Uprave HT ERONET-a Vilim Primorac.

Inače, ove će godine publika u Mostaru moći vidjeti 20-tak iznimnih programa. Osobito je bogat kazališni dio. Gostuju HNK Zadar s predstavom Ostavljam te, Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika donosi Bjegunke, Komedija – Nije bila Peta, bila je Deveta, NP RS-a iz Banje Luke - Mrešćenje šarana,Kerempuh – odličnu predstavu Zmaj,Zorin dom iz Karlovca – Kaos iza kulisa, HNK Mostar premijerno priprema Hamleta u selu Mrduša Donja… Tu su iznimni književni programi – druženje s Julijanom Matanović, akademicima Veselkom Koromanom i Zijadom Durakovićem, dječji pjesnik Šimo Ešić…, balet Palčica (NP Sarajevo), izložbe Matka Vekića i Emila Čolića Bobanovića, Likovna kolonija Krešimir Ledić, mladi pijanist Ivan Galić, a za kraj, 24. svibnja – istinska glazbena poslastica – najljepše starogradske pjesme uz Jacquesa Houdeka i tamburaški orkestar Krunoslava Dražića - Tko je srce u te dirno…

otvaranje najava 4

Vilim Primorac, predsjednik Uprave HT ERONET-a
S ponosom mogu kazati da je HT ERONET uz Maticu hrvatsku Mostar i njezinu manifestaciju od samih početaka.
Kao društveno odgovorno poduzeće HT ERONET je upravo u Mostarskom proljeću prepoznao ogroman potencijal i poruku koju šalje.
Kultura je oduvijek bila nešto što smo s radošću podržavali i što ćemo nastojati i dalje činiti i u trenucima kada je na marginama naše svakodnevice, ono što radi Matica hrvatska Mostar, vrijedno je svakog poštovanja.

 otvaranje najava 1

otvaranje najava 2

otvaranje najava 3

otvaranje najava 4 1

Zora Dujmović, federalna ministrica kulture i sporta:
Mostarsko proljeće, koje je sjajna promocija kulture i umjetnosti, donosi radost, oživljava neke skoro već zaboravljene emocije i jednostavno pobuđuje dobru volju, a mostarski proljetni dani postaju nam ljepši i svjetliji.

Zbog svega ovoga, a i još mnogo toga ovdje nespomenutoga, u što su njezini entuzijasti i poklonici utkali ljubav i golem trud, izražavam Matici veliku zahvalnost.

otvaranje najava 5

otvaranje najava 6

otvaranje najava 7

Poznata umjetnička imena na Mostarskom proljeću 2017.
Ove godine na Dane Matice u Mostaru stižu brojna poznata imena: Julijana Matanović, Ksenija Prohaska, Milka Podrug Kokotović, Miro Gavran, Mila Elegović, Igor Mešin, Sandra Bagarić, Đani Stipaničev, Matko Vekić, Vedran Mlikota, Zlatko Ožbolt, Ornela Vištica, Ana Vilenica, Alen Liverić, Vili Matula, Nina Erak-Svrtan, Veselko Koroman, Zijad Duraković, Šimo Ešić...

otvaranje najava 8

otvaranje najava 9

otvaranje najava 10

otvaranje najava 11

otvaranje najava 12

(Večernji list BiH, M.Bkić Milinković)

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP