Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti Izveden klavirski recital Ivana Galića
Izveden klavirski recital Ivana Galića
Srijeda, 12. travnja 2017.

galic recital 1a- Hvala vam! Najdivnija ste publika! Hvala Matici hrvatskoj na odličnoj organizaciji. Radujem se novim susretima – tako je mladi pijanist Ivan Galić zahvalio oduševljenoj publici koja je dugim pljeskom i vraćanjem na bis nagradila njegov maestralno odsviran klavirski recital složen od nekoliko, kako Ivan kaže, posebno dragih kompozicija.


U iznimnom umjetničkom izričaju, Galić je odsvirao Bachovu Preludij i fugu u gis-molu BWV 863, Haydnovu – Sonatu u c-molu, Hob. XVI/20, Rahmanjinovu – Etidu-sliku, op.39 br. 9 u D-duru. No, osobitu virtuoznost pokazao je izvodeći Chaconne u d-molu za lijevu ruku.

Za ovu posebnu izvedbu, neosporno je, potrebna je ogromna izdržljivost i umijeće.

- Za  Mostar sam birao program koji mi je srcu drag, jer je ipak posebno svirati koncerte u svom kraju. Ono što bih želio izdvojiti od programa jest djelo J. Brahmsa Chaconne u d-molu, koja je obrada Bachove violinske partite, a napisana isključivo za lijevu ruku. Iznimno teška kompozicija, gdje sam se po prvi put sreo s problemima ravnoteže te tjelesne izdržljivosti, no skladba pruža nevjerojatne boje, glazbene fraze, ugođaje.

Publika je uživala i u Mačekovim – Improvizaciji i Preludiju i toccati, a bis je bio rezerviran za Chopinovu – Mazurku.
Klavirski recital Ivana Galića na Mostarskom proljeću izveden je u sklopu ciklusa „Mladi glazbenici na Danima Matice“.
Mladić koji je već mnogo puta dosad pokazao i potvrdio svoj izniman talent, dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada. U siječnju 2017. debitirao je sa Zagrebačkom filharmonijom u Lisinskom izvodeći Mozartov Klavirski koncert u A-duru  K.488.

Od listopada 2016. zaposlen je kao službeni korepetitor Odsjeka za puhače na Hochschule fur Musik Franz Liszt u Weimaru, gdje i studira u klasi prof. Grigoryja Gruzmana.
Na upite za nekoliko TV gostovanja u rodnoj Hercegovini, nije mogao odgovoriti pozitivno:

- Nažalost već sutra putujem natrag, u Weimar. Nadam se da ćemo se uskoro ponovno sresti – kaže ovaj nasmijani 22-godišnjak.

galic recital 1

galic recital 2

galic recital 3

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP