Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti MOSTARSKO PROLJEĆE Omiljeni pjesnik iz čitanki i lektira među mostarskim osmoškolcima
MOSTARSKO PROLJEĆE Omiljeni pjesnik iz čitanki i lektira među mostarskim osmoškolcima
Petak, 28. travnja 2017.

simo predstava 1a- Sve vrijeme intenzivno održavam kontakt sa svojim čitateljima. Ja to volim reći: uzmem knjigu za ruku i odvedem je svome čitatelju. Nevjerojatno mi je uzbudljiv upravo taj trenutak kada na svoju knjigu dopisujem ime njenoga budućeg vlasnika i čitatelja. Kada se s njim mogu pogledati u oči, razmijeniti neku riječ, osmjehnuti se i prepoznati.


Od tog trenutka, knjiga više nije (samo) moja. Ona nastavlja svoj život u duši i glavi drugoga bića i to je za mene uzbudljiv trenutak, kao i samo nastajanje knjige. Jer – koliko je važan dobar pisac, držim da je gotovo isto toliko važan dobar čitatelj – svojedobno je ovako poznati bosanskohercegovački i hrvatski pjesnik iz školskih lektira i čitanki Šimo Ešić odgovorio na upit novinara – je li teže pisati za djecu ili odrasle, komentirajući novinarsku opasku da je njegova knjiga „Rudarev kućerak“ objavljena u više od 150 000 primjeraka, a najmanje je 30 000 primjeraka „Kućerka…“ Ešić potpisao svojim budućim čitateljima.

Zahvaljujući Matici hrvatskoj Mostar i njezinu Proljeću, ovaj će omiljeni dječji pjesnik danas pohoditi dvije mostarske škole – Treću osnovnu i OŠ Petra Bakule i razgovarati sa školarcima. Inače, Šimo Ešić već je dugi niz godina suradnik dječjeg časopisa CVITAK koji izlazi u sunakladništvu Matice hrvatske Mostar.
Šimo Ešić rođen je u Brezama kod Tuzle, 6. veljače 1954. Živi kao slobodni umjetnik, u Njemačkoj i u Tuzli.

Rođen je od majke Kate (kućanice) i oca Ive (rudara), kao 7. dijete po redu. Završio je studij jezika i književnosti 1976. godine.
Upravo je odrastanje u rudarskoj obitelji nadahnulo mnoge njegove književne ostvaraje, pa u pjesmi Tako smo rasli, pjeva:
Imao rudar u svom kućerku /sedam sinova i jednu kćerku:/ sina Ivana, /sina Živana,/sina Marka,/sina Žarka,/ sina Antu, sina Matu,/ sina Ivicu / i lijepu kćerku Anđu…/ s njime je išlo i briga devet:/jedna za Ivana,/ jedna za Živana, /jedna za Marka, /jedna za Žarka, /jedna za Antu, /jedna za Matu, /jedna za Ivicu /i dvije za lijepu kćerku Anđu…

Iz njegova bogata životopisa izdvojimo još... U  književnosti se javlja 1969. godine prvom zbirkom pjesama Zdravica na kraju djetinjstva. Objavio preko 30 naslova, neke knjige su objavljene u deset izdanja i prevedene na mnoge jezike. Za svoj književni rad dobio je desetke nagrada i priznanja. Uvršten u antologije, čitanke i lektiru.

Nema sumnje da će i mostarski osmoškolci podjednako uživati u živoj riječi omiljenog dječjeg pjesnika, kao što su to činili mnogi naraštaji prije njih, upijajući iz knjiga Ešićeve stihove i rime. Koliko s nestrpljenjem čekaju svoga današnjeg gosta, govore i panoi koji su sami izradili u školskome hodniku.

simo predstava 1

simo predstava 2

simo predstava 3

simo predstava 4

simo predstava 5

simo predstava 6

 

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP