Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti MOSTARSKO PROLJEĆE Kultna Mala Floramye na pozornici Kosače
MOSTARSKO PROLJEĆE Kultna Mala Floramye na pozornici Kosače
Ponedjeljak, 08. svibnja 2017.

mala floramye 1a


Dašak staroga Splita, poznate napjeve, razigranost i priče koja vraćaju u neka dobra stara vremena, na pozornicu Kosače donijela je čuvena Tijardovićeva opereta „Mala Floramye“ koja, iako govori o vremenima kojih više nema, itekako korespondira s našom današnjicom.


Sjajni ansambl splitskoga HNK – solisti, Zbor, Orkestar, Balet, sve pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, a pod redateljskom palicom Gorana Golovka, s Antonijom Teskerom kao Malom Floramye, izazvao je oduševljeni pljesak mostarske publike. U svojim su ulogama podjedanako dobri bili Elizabeta Tudor Gančević kao šjora Petronila, Branka Pleština Stanić kao Tonkica, Bože Jurić Pešić kao Mirko, izvrsni Goran Marković kao šjor Bepo Pegula.

“Mala Floramye“ čija je premijera održana početkom prosinca u splitskom HNK, na Mostarsko je proljeće došla ponajprije zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja Mostarcima već nekoliko zadnjih godina, kroz razna gostovanja splitskih umjetnika, dariva nesvakidašnji umjetnički užitak.
Svoju je radost zbog potpore Mostaru i Danima Matice iskazao i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić koji se nazočnima obratio pred sam početak operete.

- Mostar je prekrasan grad, ovdje žive prekrasni ljudi… Iznimno sam ponosan što večeras svi zajedno možemo uživati u splitskoj večeri na Mostarskom proljeću. Drago nam je što smo donijeli dašak Mediterana u vaš grad, koji isto diše tim mediteranskim štihom – ja bih rekao, zapravo, da su Split i Mostar veoma slični gradovi… Nadam se da će nam umjetnici večeras pružiti istinski kulturni doživljaj. Mostarsko proljeće postalo je kultna manifestacija, a meni je osobno veoma drago što sam večeras ovdje. Ne samo po dvojoj dužnosti, nego mi je ovo i osobni užitak – kazao je Šošić.

Predsjednica Matice hrvatske Mostar prof. dr. Ljerka Ostojić kazala je:
- Kao što vidite, ovdje je cijeli Mostar… Puna Kosača… I mi smo sretni što svi dolaze na Malu Floramye koju nam daruje Splitsko-dalmatinska županija, u kontekstu našega dugog prijateljstva i suradnje, i nadam se da će se ta suradnja i nastaviti.

Sponzor večeri bila je Addiko Bank, a oni ističu:
- Povijesni značaj, ali i poruke ljubavi i poštivanja različitosti, kojim je ova predstava ispunjena bili su ključni razlozi, koji su motivirali Addiko banku da večer izvođenja ove predstave bude i večer Addiko banke.

Intendant splitskoga HNK i čovjek koji je stavio svoj redateljski potpis na Malu Floramye Goran Golovko, kazao je:
- Solisti, Zbor, Orkestar i Balet splitskoga kazališta oživjeli su "Malu Floramye", najpopularniju splitsku predstavu, trajni dio identiteta grada Splita, najizvođeniju splitsku operetu koja svoju krunu publici najomiljenije nosi još od trijumfalno uspješne praizvedbe prije punih 90 godina.

Osobito su upečatljive kostimografija i scenografija koje, na najbolji način, nostalgično vraćaju u stara vremena. U splitskom HNK kažu da je za novu Malu Floramye sašiveno 300 kostima, koje je osmislio Mladen Radovniković. Scenski pokret i koreografiju potpisuje Jasna Frankić Brkljačić, a scenografiju Zvonimir Mihanović. Rekli bismo – svi su se elementi izvrsno upotpunili u Tijardovićevoj uspješnici i zajednički stvorili istinski užitak povratka u prošlost i kutke staroga Splita.

mala floramye 1

mala floramye 2

mala floramye 3

mala floramye 4

mala floramye 5

mala floramye 6

mala floramye 7

mala floramye 8

mala floramye 9

mala floramye 10

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP