Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti ODRŽAN KNJIŽEVNI MEMORIJAL ILIJE LADINA
ODRŽAN KNJIŽEVNI MEMORIJAL ILIJE LADINA
Petak, 08. prosinca 2017.
ilije ladina 2

- Književno-scenski memorijal „Ilija Ladin“ su „nomadski“ susreti, to im je karakteristika. Do sada su se održavali – od onih prvih na željezničkoj postaji u Podlugovima, preko onih u Sarajevu, u Skenderiji, pa onih u Vitezu u Napretkovu domu, do ovih sada, u Mostaru – tako se mladim pjesnicima obratio književnik Miro Petrović prigodom programa Književno-scenskog memorijala Ilije Ladina koji je, u organizaciji Udruge Zdravo društvo, održan u malome amfiteatru Kosače.

Upravo je Petrović, kako kaže, „iz sentimentalnih razloga“ pokrenuo ove književne susrete jer je bio dugogodišnji Ilijin sustanar u legendarnom „suterenu be-be“ na Grbavici, u Sarajevu. 

Ilija Ladin, bosanskohercegovački i hrvatski pjesnik, rođen u Stratinskoj pokraj Banje Luke, završio je Gimnaziju u Travniku, Zagrebu i Banjoj Luci. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je francuski jezik i književnost i latinski jezik s književnošću. Radio je kao nastavnik u školi u različitim mjestima u BiH. Živio je i u Sarajevu gdje se jedno vrijeme bavio isključivo književnim radom. Dobitnik je niza nagrada, pjesme su mu prevođene na više stranih jezika, Zastupljene u antologijama i pregledima poezije. Umro je u Sarajevu 2001. godine.

Tijekom programa u Kosači, Ladinove stihove kazivao je mostarski pjesnik Ivan Vrljić, a Miro Petrović, ujedno i predsjednik Prosudbenog povjerenstva natječaja za mlade pjesnike koji dosad nisu objavili nijednu knjigu, pročitao je 15 finalista koji su u utrci za jednu od tri prve nagrade Memorijala koje će biti dodijeljene prvoga dana proljeća, na susretu u Kreševu.

To su: Ana Marić - Mostar, Anabela Bosnić – Odžak, Antonija Ljubas – Tomislavgrad, Anja Ikić – Glamoč, David Pecirep – Gromiljak, Domagoj Zelenika – Rodoč, Filip Marijanović – Mostar, Filip Pešorda – Grude, Ivan Tikvić – Mostar, Josip Mikulić – Mostar, Lorena Markić – Stolac, Mihaela Katava – Lepenica, Petar Lučić – Živinice, Tea Gluvačević – Kiseljak, Velid Avdić – Zenica.

Na koncu večeri prikazan je kratki film “Kako je Ilija Ladin predavao njemački”, autorskog dvojca Miro Petrović i Segor Hadžagić.

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP