Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti NAJAVA ZBIVANJA: BUŽA I HNK SPLIT NA MOSTARSKOM PROLJEĆU
NAJAVA ZBIVANJA: BUŽA I HNK SPLIT NA MOSTARSKOM PROLJEĆU
Četvrtak, 03. svibnja 2018.
Buza 1a

U sklopu Mostarskog proljeća 2018. – XX. dana Matice hrvatske, u ponedjeljak, 7. svibnja u 20 sati, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače, bit će odigrana predstava Živka Jeličića BUŽA, u izvedbi HNK Split.

 

Predstava se odvija pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana, a sponzor je večeri JP Elektroprivreda HZ HB.
Ulaz je 10 KM, a ulaznice se mogu kupiti u uredu Matice hrvatske, na infopultu Mepas Malla i u Kosači, na dan predstave.

O predstavi:

Redatelj: Zoran Mužić
Scenografkinja: Dinka Jeričević
Kostimografkinja: Sara Lovrić Caparin
Skladatelj: Mate Matišić
ULOGE:
Šjor Vito – Joško Ševo
Šjora Anježa – Snježana Sinovčić Šiškov
Šjor Pere – Trpimir Jurkić
Šjora Tereža – Ksenija Prohaska

Dva susjeda (Vito i Pere) zbog svakojakih tužbi i protutužbi, stalno se povlače po sudu. Kad mladi majstor, prilikom pokušaja postavljanja utičnice za struju, nehotice probije zid koji odjeljuje njihove spavaće sobe i napravi u njemu bužu (rupu), među susjedima počinje novi mali rat...

Za Bužu kažu da je “ispovjedaonica, gorko-slatka priča o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi; o likovima koji se vole, mrze, podbadaju, potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih. Oni su jači na riječima nego na djelima, pa njihove slabosti izazivaju zarazan smijeh, smijeh kojim i samima sebi želimo oprostiti slične mane...“

Živko Jeličić, iznimno značajan splitski i hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća, Bužu je napisao prvo kao farsu, a potom i kao scenarij za TV film (1988.) u maestralnoj režiji Vanče Kljakovića te vrhunskim glumačkim izvedbama Ivice Vidovića i Špira Guberine.

Buza 1

Buza 2

Buza 3

Buza 4

Buza 5

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP