Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti INTERVJU: prof. dr. sc. Dragan Babić, predsjednik Organizacijskog odbora
INTERVJU: prof. dr. sc. Dragan Babić, predsjednik Organizacijskog odbora
Subota, 09. lipnja 2018.

Psihijatrijska subota 1

KOMUNIKACIJA U MEDICINI – TEMA15. PSIHIJATRIJSKE SUBOTE

RAZGOVARALA: Misijana Brkić Milinković

Danas će se u hotelu „Mostar“, s početkom u 9 sati, održati 15. mostarska psihijatrijska subota o temi „Komunikacija u medicini: Riječ kao lijek“. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Draganom Babićem.Prof. Babiću, kakav je osjećaj proslaviti mali jubilej? Koliko je dosad predavača i gostiju sudjelovalo na simpoziju?
Mostarska psihijatrijska subota 15. godinu zaredom pokušava doprinijeti podizanju razine i afirmiranju mostarske psihijatrije i u neku ruku je postala lučonoša mostarske akademske psihijatrije pa i medicine.

Ponosni smo na naš rad i uspjeh i nastojat ćemo i dalje maksimalno baviti se strukom i znanošću i tako učiti da bismo što bolje pomogli našim pacijentima i bolesnicima. Dosad je na Suboti predavalo oko 200 predavača, a bilo je više od 2000 slušatelja. Predavači su uvijek bili vodeći profesori i stručnjaci iz BiH i Hrvatske, ali i iz Srbije, Slovenije, Italije, Njemačke, Velike Britanije, SAD-a…

O kojim se temama razgovaralo dosadašnjih godina?
Do sada smo nastojali uvijek obraditi jednu vrlo aktualnu i zanimljivu psihijatrijsku temu i svaki put je naglasak bio na nečemu drukčijem. Tema simpozija bi se vrlo često preplitala s drugim medicinskim granama. Teško je izdvojiti, ali, evo, možda su najzanimljivije teme bile: Ličnost, tjeskoba, depresija u suvremenoj medicini, Novi trendovi i koncepti u suvremenoj psihijatriji, Duhovnost u psihijatriji i medicini, Psihosomatska medicina, Psihotraumatologija, Profesionalizam, Suvremena psihofarmakoterapija, Psihonkologija.

Koje podteme donosi ovogodišnja Psihijatrijska subota?
Ponovit ću: tema ovogodišnje mostarske psihijatrijske subote je Komunikacija u medicini, a podteme o kojima će se govoriti su: Važnost kreiranja terapijskog konteksta i raporta u medicinskoj komunikaciji; Komunikacija s duševnim bolesnikom kao eksplorativno terapijski postupak; Komunikacija s djecom i adolescentima u procesu liječenja; Metode podučavanja komunikacije u medicini; Asertivnost u komunikaciji; Nove komunikacijske tehnologije u medicini; Znanstvena komunikacija u području biomedicine i zdravstva;  Telepsihijatrija i dr.

Psihijatrijska subota 2

Koliko se danas, u praksi, polaže vremena na komunikaciju s bolesnicima?
Komunikacija u medicini, kao sastavni dio odnosa s bolesnikom, jedna je od ključnih stepenica na putu ka uspješnoj dijagnozi i liječenju. Uz znanje, tjelesni pregled i sposobnost rješavanja problema, komunikacijske vještine spadaju među četiri ključne komponente kliničke kompetencije i time predstavljaju temeljnu bit dobre kliničke prakse. Komunikacijske vještine imaju jasnu ulogu u efikasnoj zdravstvenoj skrbi, bilo –izravno smanjujući stres i nelagodu ili, neizravno, utjecajem na dugoročnu suradljivost bolesnika i njegovo zadovoljstvo liječenjem, a vjerojatno utječu i na sam ishod liječenja. Mi želimo učiti, i kroz podizanje znanja iz područja komunikacije biti spremniji za rad u psihijatriji te maksimalno pomoći osobama s psihičkim tegobama.

15. psihijatrijska subota prigoda je i za promociju tematskog broja časopisa Matice hrvatske Mostar – Motrišta, u kojima ćemo naći izlaganja s prošlogodišnje Psihijatrijske subote o temi Psihoonkologija.
– Tako je. Uvijek nas iznova obraduje poziv Matice hrvatske Mostar da našu Psihijatrijsku subotu pretočimo i na stranice Motrišta. To je praksa već nekoliko godina. Psihoonkologija je tema koja je prošle godine također izazvala dosta pozornosti, a objavljivanjem u Motrištima ovu temu moći će podrobnije proučiti svi oni koje ova tema intrigira. Zahvaljujem ponajprije gosp. Miri Petroviću, ali i prof. Ljerki Ostojić i akademiku Muselimoviću što su nam, na ovaj način, dali priliku surađivati s Maticom hrvatskom Mostar i Motrištima.

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP