Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti Željko Ivanković dobitnik književne nagrade "Krešimir Šego" za 2017. godinu
Željko Ivanković dobitnik književne nagrade "Krešimir Šego" za 2017. godinu
Četvrtak, 06. rujna 2018.
zeljko ivankovicŽeleći sačuvati sjećanje na život i djelovanje utemeljitelja Književno-poučnog časopisa za mlade „Cvitak“ Krešimira Šegu (Međugorje, 11. veljače 1950. – 9. prosinca 2014.), Udruga “Cvit” Međugorje i Ogranak Matice hrvatske Mostar, utemeljili su književnu nagradu „Krešimir Šego“, koja se dodjeljuje najuspješnijem autoru – piscu za mlade.

Književnik Željko Ivanković dobitnik je nagrade "Krešimir Šego" za 2017. godinu, a za godinu 2018. nominirane su sljedeće autorice/autori:

Ana Bilić, Đurđica Stuhlreiter, Branka Grakulić, Janja Zorić, Mladen Klarić, Anđelka Korčulanić, Željko Mavretić, Sanja Pilić, Sanja Mendek, Štefica Vanjek, Višnja Junaković, Dragana Vučić, fra Vendelin Karačić, Lidija Pavlović Grgić, Miljenka Koštro, Nada Mihoković Kumrić i Nevenka Videk.

Književni odbor nagrade „Krešimir Šego“

Kraći životopis:

Željko Ivanković, rođen je 29. kolovoza 1954. godine u Varešu. Filozofski je fakultet diplomirao u Sarajevu.
Uređivao je, kao urednik ili glavni urednik, različite periodične publikacije; uredio je i za tisak priredio cijeli niz djela iz svjetskih, hrvatske i bosanskohercegovačke književnosti, djela iz dječje književnosti, lektirnih izdanja, te historiografskih i publicističkih djela, a bio je suradnikom ili je zastupljen u uglednim projektima: Bosanskohercegovačkaknjiževnostu 50 knjiga, Bosanskohercegovačkaknjiževnostzadjecuu 25 knjiga, Muslimanskaknjiževnostu 25 knjiga, Bošnjačkaknjiževnostuknjiževnojkriticiu 6 knjiga.
Zastupljen je poezijom, prozom i esejom u nizu antologija i panorama hrvatske i bosanskohercegovačke književnosti u BiH, Hrvatskoj i svijetu.

Zastupljen je i u antologijskom izboru Hrvatskeknjiževnostizadjecuu 25 knjiga te u IzborupričahrvatskihpisacazadjecuuBiH, kao i u lektiri i čitankama za osnovne škole u BiH. Dobitnik je književnih nagrada za poeziju (1997., 2011.), esej (1977.) i radiodramu (1993.) na uglednim anonimnim natječajima u zemlji, kao i za priču na međunarodnom natječaju Serra 1999. (treća) i 2001. (prva). Za knjigu eseja „(D)ogledi, III“ dobio 2000. nagradu „Antun Branko Šimić“, a za roman „Rat i sjećanje“ – 2016. nagradu „K. Š. Gjalski“. Pojedini eseji, proza i poezija, kao i publicistički prilozi, prevedeni su mu na dvadesetak svjetskih jezika, a izbori poezije na francuski Petitehistoired'unetristesse (2012.), slovenski Hojapoprstih (2013.), bugarski Ходене на прьсти (2016.), te francuski i arapski Počastjeziku/Hommage à lalangue/ طراء اللغة (2018.) i priča na engleski The Man Who Went into the Fog (2013).

Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca, Društva pisaca BiH, Hrvatskog centra PEN-a, PEN centra BiH.
Uz sudjelovanje na nizu međunarodnih konferencija i simpozija, boravio je i na studijskim gostovanjima: Humboldtovo sveučilište u Berlinu 1985. (četiri mjeseca), Zaklada Lion Feuchtwanger u Los Angelesu 1996. (tri mjeseca), Heinrich Böll Haus Langenbroich 2000. (četiri mjeseca) i Rezidencija Kamov Rijeka 2012. (mjesec dana).
Zastupljen je u uglednim domaćim i stranim publikacijama tipa Who is who, leksikonima i enciklopedijama, a sam je suradnik Hrvatske enciklopedije, Hrvatskog biografskog leksikona i Hrvatske enciklopedije BiH, u kojoj je bio i urednik.

Autor je šezdesetak knjiga poezije, priča, romana, priča za djecu, eseja i studija, putopisa, radiodrama, izbora iz djela, antologija te prijevoda s njemačkoga.

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP