Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna
SENZACIJA Vlaho Bukovac i otvaranje Dana Matice hrvatske Mostar u Galeriji Aluminij
Ponedjeljak, 11. ožujka 2019.

vlaho bukovac 3

Matica hrvatska Mostar i Galerija Aluminij u Grad na Neretvi dovode prvorazredna umjetnička platna Vlaha Bukovca iz riznice Umjetničke galerije Dubrovnik, a otvorenje ove vrhunske izložbe označit će i dizanje zastora ovogodišnjega Mostarskog proljeća, 21. Dana Matice hrvatske Mostar.

Neprocjenjivi postav, koji pristiže kao dar Dubrovnika Mostaru, nosi naziv Obiteljski portreti, a čini ga šesnaest remek-djela portreta najvećega hrvatskog slikara, čije je stvaranje dijelom svjetske umjetničke baštine.

- Uz prezime Bukovac, svaka druga najava, svaki ukras od riječi, svaki iskazani ushit, doimaju se nedostatnima. Gotovo da smo se tek oprostili s prošlom godinom, a već svjedočimo krunskomu likovnom događaju ove godine, izložbi koja ulazi u gradske kulturne anale. Raduje ta dugogodišnja sinergija naše galerije i časne Matice hrvatske Mostar, kao i to neraskidivo prijateljstvo Mostara i Dubrovnika, ono koje je izradilo tako snažno povjerenje na kojemu, tako lagano i tako voljno, počasni predsjednik MH Mostar akademik Josip Muselimović, ravnatelj UGD-a Marin Ivanović i moja malenkost opušteno dogovorismo ovakov mega događaj. Nije bilo dvojbi, izložba je predodređena za čin otvorenja Dan Matice, a na besplatno ju uživanje Mostarcima i svim našim dragim gostima, ostavljamo punih mjesec dana, do 19. travnja – ushićen je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka, koji podsjeća kako Bukovčeva platna rijetko napuštaju Hrvatsku i kako će u Mostaru biti pod visokim sigurnosnim mjerama.

Otvorenje je, uz izravan jednosatni televizijski prijenos BHT-a, uglavljeno za utorak, 19. ožujka, s početkom u 18 sati, a uz mnoštvo uglednika, u svojstvu visokoga pokrovitelja, Mostarko će proljeće svečano otvoriti akademik Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH.

U Matici hrvatskoj u jeku su opsežne pripreme, a predsjednica akademkinja Ljerka Ostojić ne krije radost kako zbog iznimne izložbe Vlaha Bukovca, tako i zbog tridesetak kazališnih, likovnih, glazbenih, književnih i inih programa kojima će ovogodišnje Mostarsko proljeće biti prožeto.

- I ove godine Dani Matice hrvatske u Mostar donose obilje umjetničke radosti i iznimnih programa. Sretni smo što ćemo ponovno ugostiti vrhunska književna, glazbena, likovna i glumačka imena. Hvala našim sponzorima bez čije nesebične potpore ne bi bilo našega Proljeća, poglavito hvala našemu visokom pokrovitelju HNS-u BiH i akademiku Čoviću koji je od samih početaka s našom Maticom. Radujemo se susretima i novim doživljajima svega onoga lijepog što nam umjetnost znade podariti. Pozivam naše drage sugrađane, našu vjernu publiku, neka nam se pridruže u još jednoj istinskoj čaroliji kulture – poručila je predsjednica Ostojić.

Kustosica izložbe Rozana Vojvoda podsjeća kako Bukovčevi radovi zauzimaju izuzetno mjesto u zbirci moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik.
- Tema portreta obitelji specifična je i intimna. Bukovac je bio majstor portreta, a među njegovim najdražim i najčešćim modelima bili su članovi njegove uže obitelji: supruga mu Jelica, kćerke Marija, Jelica i Ivanka, te sin Ago. Izložbom kojom se fokusira na djela Bukovčeve praške etape (uz nekoliko djela iz one cavtatske) zaviruje se u svijet intime, u sintezu najdragocjenijih stvari u Bukovčevu životu, obitelji i slikarstva – zapisala je, između ostaloga, povjesničarka umjetnosti Vojvoda, domećući kako je Bukovac portrete inače radio brzo, ali kako su kod onih obiteljskih uočljivi i osjetni opuštenosti i ležernost: Koliko god su Bukovčevi praški portreti obitelji u stilskomu evolucijskom smislu reakcionarni, posjeduju jednu sugestivnu bezvremenost – u toplini emocije, u gotovo filmskomu izmjenjivanju poza modela naspram iste scenografije, u životnim ritualima, nagovještajima smješka, kroz fine odnose boja i mekanu difuznu svjetlost Bukovac ispisuje neke od najpoetičnijih strana hrvatskoga portretnog slikarstva.

Svečanost otvorenja popratit će defile Mostarskih mažoretkinja i Hrvatske glazbe Mostar, od Hrvatskoga doma HS Kosače do Galerije Aluminij, a otvorenje će pohoditi i visoko izaslanstvo središnjice Matice hrvatske, na čelu s predsjednikom Stipom Boticom. Ulazak na svečanost otvorenja je slobodan.
vlaho bukovac 2

vlaho bukovac 5

vlaho bukovac 4

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

PDF katalog

Mostarsko proljeće - katalog

Prijava korisnikaTko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 22 

20 godina MP