Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti NAJAVA ZBIVANJA: VEČERAS EX PONTO NA MALOJ SCENI HNK
NAJAVA ZBIVANJA: VEČERAS EX PONTO NA MALOJ SCENI HNK
Srijeda, 24. travnja 2019.Večeras (srijeda, 24. travnja 2019.), s početkom u 20 sati, na Maloj sceni HNK Mostar bit će izveden poetsko-scenski kolaž:

Ivo Andrić
EX PONTO – 100 GODINA PROGONSTVA

u organizaciji HKD-a Napredak – Zagreb i Matice hrvatske Mostar, a u povodu 100. obljetnice tiskanja knjige Ex Ponto. Pokrovitelji su: HEP d.d. i Večernji list.

U programu sudjeluju: Tina Laco, Niko Pavlović, Vinko Kraljević, Miljenko Puljić (violina) i Bruno Vuger (gitara)
Uvodna riječ: Ivan Vukoja
Za izvođenje priredio: Niko Pavlović

Što pogledam, sve je pjesma i čega se taknem, sve je bol.

Ova je intimistička Andrićeva rečenica ostala zabilježena u njegovu pismu zagrebačkoj prijateljici Zdenki Marković koje joj je poslao u svibnju 1918. godine iz Krapine, a njome završava i treći, završni dio Ex Ponta, knjige koja je objavljena krajem kolovoza te godine u nakladi časopisa Književni jug, i to baš u Zagrebu. Naslovnu stranicu knjižice u čiju je vrijednost mladi Andrić sumnjao, izradio je znameniti hrvatski slikar Ljubo Babić, a tiskao ju je Hrvatski štamparski zavod. Prva stipendija koju je Ivo Andrić dobio od Napretka 1903. godine, iznosila je 200 kruna. Kako je bio loš đak, stipendija je 1905. smanjena na 120 kruna. Neko vrijeme mu je bila i ukinuta, a onda je 1909. povećana na 150 kruna. Kada je otišao u Zagreb 1912., iznosila je 600 kruna, da bi, za odlaska u Beč 1913. godine, bila povećana na 1200 kruna.

Julijana Matanović ističe da je – „Andrić znao vraćati dugove te da je u životu nadoknađivao gubitak ranoga djetinjstva. Za mene je Ex Ponto knjiga velike tjeskobe i vrlo osobna knjiga. Od svih koji su ocjenjivali tu knjigu, najviše mi se sviđa ocjena prof. Milivoja Solara koji je za nju rekao da ima strukturu baroknog plača” .  Pisma iz tog vremena koja je Andrić pisao zagrebačkoj studentici violine Eugeniji Gojmerac, a koja su odnedavno u posjedu HKD-a Napredak Zagreb, daju novu sliku o Andrićevu boravku u Zagrebu gdje piše da “voli Hrvatsku nesretno i stalno”. Umjetnički program koji je osmislio Niko Pavlović, lucidnim Andrićevim mladenačkim lirskim tekstovima  daje novi zamah povratku u Hrvatsku i Zagreb nakon godina progonstva.

Inače, sutra će Ex Ponto biti izveden u Vitezu, u hotelu Central, od 20 sati.

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP