Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti EX PONTO I U VITEZU: Sjećanje na Andrića u povodu 100. obljetnice izlaska ovoga djela
EX PONTO I U VITEZU: Sjećanje na Andrića u povodu 100. obljetnice izlaska ovoga djela
Subota, 27. travnja 2019.

Zahvaljujući, ponajprije, uglednom odvjetniku, putopiscu, kolumnisti, kulturnom djelatniku, akademiku Josipu Muselimoviću,  Vitežani i građani iz susjednih općina u četvrtak navečer su uživali u predstavi, ili – bolje reći – recitalu Ex ponto, u povodu stote obljetnice izdanja prve knjige Travničanina, nobelovca Ive Andrića.

Naime, ova predstava-recital izvedena je u Mostaru, u okviru kulturne manifestacije Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske, a uz posredovanje akademika Muselimovića, velikog prijatelja Hrvata srednje Bosne i poštovatelja djela Ive Andrića, hrvatski glumci Niko Pavlović, Vinko Kraljević i Tina Laco, te glazbenici Miljenko Puljić (violina) i Bruno Vuger (gitara) ovaj recital izveli su i u Andrićevoj Lašvanskoj dolini, u Vitezu.

Na kraju izvedbe, glumica Tina Laco je pročitala isječak iz kolumne Josipa Muselimovića „Od kada je Stari Travnik postao“, a sam Muselimović svoje Otvoreno pismo iz također svoje kolumne objavljene u Večernjem listu „Središnja Bosno, kolijevko naša“, „upućeno“ velikom Ivi Andriću u kojemu, uz ostalo,  kaže:

„Prije dvadesetak godina tvoju i našu Bosnu obeščastiše prekodrinski i dejtonski silnici. Po pitomim brežuljcima vijore se zastave nepoznate našem svijetu. Nije to više rumena i pohotna jabuka, nego umorna starica koja samo što oči nije sklopila. Diplomat ste. Mnoge jezike znate. Čuo sam da razumijete aramejski jezik kojim je govorio Isus. Kad je već tako, molimo Vas, pođite  do Visokog Nebeskog predstavnika, objasnite mu i zamolite da Vašoj i našoj Bosni otkopča  luđačku košulju i pusti je u miru živjeti. Inače, belaj nam se sprema…“

Reprezentativna dvorana hotela „Central“ bila je puna što je, rekli bismo i dodatno inspiriralo izvođače, poznate hrvatske glumce, pa su prisutni uživali u nesvakidašnjem kulturnom ugođaju i izvedbi glumaca i glazbenika koji do sada nisu gostovali u Lašvanskoj dolini. Jer, bili su više nego zadovoljni gostoprimstvom, posjetom i dugotrajnim i burnim pljeskom na kraju izvedbe. No, to za izvođače nije bio kraj, jer na binu se popela veća skupina mladih kazalištaraca, članova vrlo uspješnog i popularnog Gradskoga kazališta mladih iz Viteza.

Željeli su se fotografirati s kolegama iz Zagreba, što im je bez problema i uspjelo.

A onda je predstava nastavljena razgovorom glumaca s glumcima, razmjena iskustava,  traženjem i dijeljenjem savjeta…, a može se reći, na obostrano zadovoljstvo. A mladim viteškim glumcima, susret za dugo sjećanje i lijepu uspomenu.

Autor: Zvonimir Čilić

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP