Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti BROD NA ČIJEM PRAMCU STOJE SVEVREMENSKE MUDROSTI
BROD NA ČIJEM PRAMCU STOJE SVEVREMENSKE MUDROSTI
Petak, 31. svibnja 2019.

muselimovic promocija 1

Od 2012. do danas, svaka godina – jedna knjiga.
Jedan publicistički i književni dragulj.
Jedan svjedok vremena koje neumitno prolazi, a ostavlja tragove, slike, ljude, događaje…

Od Probuđenih sjećanja, preko Mostarskih dragulja (Mostarski dragulji – za sva vremena, Mostarski dragulji i druge priče, Tri dragulja i 33 priče), pa do gotovo nevjerojatnog – Sve je moguće i zaključka – I to je to, akademik Josip Muselimović, ugledni mostarski odvjetnik i književnik, počasni predsjednik MH Mostar, glavni tajnik HAZU-a u BiH, ovaj put retorički postavlja pitanje – Kud plovi ovaj brod (nakladnici: MH Mostar i Zdravo društvo).

A na brodu na čijemu pramcu stoje svevremenske mudrosti Ive Andrića, 66 je priča – osvrta, kolumni, putopisa, intervjua, objavljivanih u Večernjem listu tijekom proteklih godinu dana.

Ovoga puta, za razliku od prethodne dvije knjige, priče akademika Muselimovića nisu smještene u poglavlja. Urednički smo ih pustili da slobodno rašire svoja krila i kroz stranice – njih 460 – kao rijeka, mirno kronološki teku, onako kako su se, svake nedjelje, ulijevale na stranice Večernjega lista.
Drugi dio knjige obuhvaća 13 osvrta, kritika, intervjua, pisama, koja su osobno akademiku Muselimoviću ili o njemu, pisali njegovi prijatelji, suradnici, novinari, kritičari, a uokviren je pod zajednički nazivnik: Razgovori, osvrti, intervjui pisama…/ O autoru – stručno i osobno.

Dulje je vrijeme autor promišljao – kako nazvati svoj novi književni ostvaraj, što donosi svjedoke i lica ovih vremena što će, jednoga dana, biti tek dijelom naše prošlosti – kako uobličene i percipirane, to, valjda, ni sami još ne znamo!? Koji naslov dati pričama što donose suočavanje s našom svakodnevicom, onako otvoreno, bez rukavica?

Od velikih pravosudnih i inih besmislica na međunarodnim i našim pozornicama, preko priča o ljudima i događajima koji će nam uvijek izazivati osmijeh na licu i toplinu oko srca (izbornik Dalić, srebro Vatrenih, Marin Čilić, Ivan Dodig, teniski Olimp), o Danima Matice hrvatske, o umjetnosti i kulturi, o događajima i (be)smislenostima ove nam čudne zemlje bosanskohercegovačke.

Sve je to akademik Muselimović, svojim osebujnim stilom, zanimljivim u svojoj jednostavnosti, a opet dovoljno uzvišenim i intrigantnim, sretnim i spretnim spojem lucidnoga, oštroumnoga, činjeničnoga i literarnoga, brižno složio unutar stranica ove knjige.
I svojstveno samo njemu, uspijeva nas i ovaj put zainteresirati, riječima jasno ustvrditi, (raz)otkriti, oduševiti i zamisliti.

I u ovome brodu u kojemu po morima naše nemirne pa i olujne svakodnevice plovimo, povesti nas na otočje gdje nas čekaju one njegove priče koje nam potvrđuju da je život ipak lijep, ako ništa – zbog svih onih divnih ljudi i događaja na koje nam akademik Muselimović ukazuje svojim pisanjem i marom.

Želimo mu još mnogo lijepih književnih plovidbi po morima zaogrnutim bonacom, a ona nemirna, za ubuduće ipak, ostavimo daleko od naših i njegovih meridijana.

Misijana Brkić-Milinković

muselimovic promocija 3

 

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP