Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti KOLO DONIJELO SAKRALNU, TRADICIONALNU I FILMSKU GLAZBU
KOLO DONIJELO SAKRALNU, TRADICIONALNU I FILMSKU GLAZBU
Nedjelja, 19. travnja 2009.
Nakon gotovo šezdeset godina, ponovno u Mostaru. - Naše društvo zadnji je put ovdje bilo davnih pedesetih. Stoga smo današnji dan iskoristili za obilazak Staroga grada, kupnju suvenira, a sutra planiramo napraviti turu po Hercegovini - malo u Blagaj, Čapljinu, pa u Međugorje - kaže prof. Božidar Baus, voditelj Šibenskog pjevačkog društva Kolo, jednog od najstarijih u Hrvatskoj, koje ove godine obilježava 110. obljetnicu svoga umjetničkog djelovanja.

Začudili su glasovi i pitkost izvedbi ovoga muško-ženskog zbora, koje su svoj nastup u sklopu Mostarskoga proljeća, podijelili u tri cjeline. U prvoj smo slušali sakralnu i duhovnu glazbu - Ave Mariu Ludovica da Vittorie, Molitvu - Franje Dugana mlađeg, Zajčevu Zdravo Marijo, te Terra Tremuit Jakova Gotovca; uslijedile su filmske teme iz nekoliko kultnih filmova - Raindrops keep falling on my Head, Over the Rainbow, New York, New York, Flashdance -What a Feeling; a na kraju - četiri tradicionalne  - Gotovčeva Jadranu, Sušna zikva na školju - K.Magdića, Makedonska humoreska Todora Skalovskog, te Ladarke Emila Cosetta.

Šibenčani su na dar Matici hrvatskoj donijeli monografije Kola s CD-ima, u Šibenik ponijeli Matičina izdanja. Kako su nam kazali, ovo je društvo neprekidno djelovalo i za vrijeme Domovinskog rata i višegodišnje neprekidne opće opasnosti u Šibeniku.
- Mi volimo kazati kako su u Kolu zajedno prijateljevali i gospodski šeširić i težačka crvenkapa, mladi i stari, vjernici i ateisti, politički neistomišljenici. Stoga smo se i održali evo više od jednoga stoljeća - kaže prof. Baus.
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP